Beeld

Test: Philips 55PUS7600

Door de jaren heen zijn de typisch ronde vormen van Philips designs wat scherper geworden. Steeds smallere kaders laten natuurlijk minder ruimte voor een eigen toets. Maar klasse, dat krijg je nog steeds. Een strak geborsteld metalen randje rond heel het kader zorgt voor een stijlvolle toets.

De strakke, chromen ‘blade stands’ zijn links en rechts van het toestel gemonteerd en van voren gezien tillen ze de televisie de lucht. Ze maken het toestel iets breder, en vereisen uiteraard een kast die breed genoeg is. Optioneel kan je echter ook een centrale voet verkrijgen.

Bij de aansluitingen vinden we vier HDMI v2-aansluitingen, twee opzij en twee achteraan. Je zal dus geen enkel probleem hebben om toekomstige Ultra HD-bronnen aan te sluiten. Enkel de oudere Scart of Component video aansluiting staan naar achter gericht. De meeste aansluitingen hinderen wandmontage niet. 

,

Philips beet vorig jaar de spits af met zijn eigen Android-implementatie. Dit jaar gebruiken ze net zoals Sony Android TV. Het Home scherm toont vier rijen.

Eerst verschijnen de Android-aanbevelingen die uit Youtube en andere toepassingen kunnen komen. Vervolgens de ‘Philips’ collectie, waar je voorlopig de ‘app gallery’ terug vindt, dat is de vroegere Philips app store. Tot slot twee rijen voor Android Apps en Games.

Belangrijk detail: zowel de apps uit de Google Play Store als uit de Philips App Gallery komen in de vierde rij terecht, een goede beslissing, want zo wordt er geen kunstmatig onderscheid in leven gehouden.

Het is duidelijk dat fabrikanten toch nog enige vrijheid krijgen om Android te customiseren. Zo ziet het startscherm er grotendeels identiek uit op Sony en Philips, maar ontbreekt op Philips de rij met de ingangen. Vermits er een aparte toets voor de ingangen op de remote staat is dat geen enkel probleem.

Iets verwarrender is de keuze om naast het standaard Android Home Menu nog een eigen ‘TV menu’ te voorzien. Op de remote activeer je dat door op de zilverkleurig omrande, centraal geplaatste toets te drukken. De Android Home toets staat enigszins stiefmoederlijk rechts onderaan de d-pad. Het geeft sterk de indruk dat het om twee aparte omgevingen gaat.

Philips had hier beter voor een mooi gei¨ntegreerde aanpak gekozen. Wat vind je in het ‘tv menu’: opnieuw de ‘app gallery’, en een aantal oudere Philips apps zoals Cloud tv en social tv. Die vind je echter ook op het Android menu.

Verder is er nog ‘Topselectie’ waar je dan weer aanbevelingen van de ingebouwde tv tuner, maar ook uit een aantal VOD diensten (Cinetrailer, EuroNews, Muzu en WSJ) vindt. Er is dus overlap tussen beide functies, en dat had Philips beter vermeden.

,

De remote lijkt op het eerste zicht weinig veranderd tegenover vorig jaar. Het is nog steeds een luxueuze zapper, met een duidelijke en handige layout en achteraan een toetsenbord.

De nieuwe toevoeging is de Net ix-knop. De belangrijkste wijziging is echter de d-pad die nu aanraakgevoelig is. Dat maakt de remote soms erg irritant.

Wat op het eerst zicht een handige toevoeging lijkt om door de Android-menu’s te vegen, blijkt al snel een echte bron van ergernis te zijn. Je opent een menu, en veegt even naar beneden op zoek naar een item. Je pauzeert even om het item in kwestie op het scherm te zoeken. Helaas laat je je duim liggen op de touchpad, wat de televisie prompt interpreteert als een bevel om te scrollen. Voor je het weet ben je ergens onderaan de menu’s aangekomen.

Die scroll-functie is best makkelijk, maar omdat je gewend bent om je duim op de d-pad te laten rusten, activeert ze regelmatig ongewenst.

Net als bij Sony blijft de Android-omgeving ook op deze Philips niet gespaard van allerlei kinderziektes. Het toestel reageert soms niet of erg traag op remote commando’s. Opstarten kan soms te lang duren, zelfs vanuit standby. En de Net ix-toepassing kon nog geen Ultra HD bieden.

De software waarop we testten was nog niet finaal, dus er is zeker verbetering op komst. Aanvankelijk crashte het toestel zelfs tijdens sommige Net ix-operaties, maar die bug werd samen met een paar andere problemen nog tijdens onze test verholpen met een rmware update.

,

Met al die pixels kunnen Ultra HD-televisies heel wat detail leveren. Maar het is geen geheim dat we momenteel nog niet over een enorm aanbod Ultra HD-video beschikken. Upscalen blijft dan ook een van de belangrijkste functies van een Ultra HD-televisie. En daar scoort deze Philips bijzonder goed.

Het platform gebruikt een nieuwe chip die instaat voor detailverbetering en die presteert prima. Vroegere algoritmes maken veel gebruik maken van witte en zwarte contouren om een indruk van grotere scherpte te cree¨ren. Dat zorgt helaas ook voor veel vals detail.

De nieuwe chip op deze Philips verbetert de scherpte zonder die valse contouren. Maar ook hier blijft het zo dat overmatige scherpte een zeer artificieel beeld cree¨ert. Hou daarom de scherpte-instelling ergens tussen 1 en 3. In de gevorderde instellingen vind je ook Super resolution, deze instelling zorgt voor jner detail en contourlijnen en mag je zeker activeren.

De ruisonderdrukking levert goede resultaten met willekeurige ruis maar slaagt er niet in om de laatste restjes ruis weg te werken. Bij het dagelijkse kijken zal dat echter nooit storen. Met compressieruis, ter herkennen aan lichte blokvorming in het beeld, zijn de prestaties eerder matig.

Ook de detectie van lm- en videoframerates mag iets robuuster. Deinterlacing verloopt niet altijd perfect en soms kan je daardoor kleine zaagtand of kame ecten zien op diagonale lijnen. Probeer waar mogelijk 720p of 1080p bronnen aan te leveren in plaats van 1080i. Uitstekende bewegingsscherpte is meestal voorbehouden voor de absolute topmodellen, maar deze 7600 sluit vlot aan bij zijn duurdere broertjes.

Enkel het allerkleinste detail verdwijnt in actiescenes. Met Perfect Natural Motion op de middelste stand heb je een uitstekende combinatie van goed detail bij snelle bewegingen, schokvrije panbeelden en een minimum aan beeldartefacten.

,

Breder kleurbereik of HDR zal je niet vinden op deze televisie, maar Philips slaagt er in om aan te tonen dat je ook binnen de huidige standaarden prachtige beelden kan leveren. De zwartwaarde is uitstekend en de beelden hebben een levendig contrast, zonder zwartdetail op te offeren.

Je kan de prestaties nog verbeteren door Dynamisch Contrast op laag te zetten en Contrastmodus op ‘Optimaal beeld’. Aangezien het om een preproductiemodel gaat kan er nog gesleuteld worden aan de kalibratie, maar onze huidige metingen wijzen al uit dat de Philips alles in huis heeft voor prima prestaties.

Met de ‘film’ beeldmode ingeschakeld was de grijsschaal licht te rood getint, maar gelukkig zonder al te zware impact op de huidskleuren. Het kleurbereik is erg goed, enkel blauw is iets te donker.

Ook op vlak van geluid kan de Philips ons overtuigen. In het smalle profiel huist toch een indrukwekkende hoeveelheid klank, met flink wat body. Meer dan voldoende voor je dagelijkse tv-reeksen, maar ook voor de occasionele film. Experimenteer zeker met de verschillende geluidspresets, zeker als je gewoon wat muziek wil beluisteren. 

,

De driezijdige Ambilight is het eerste wat je ziet als je de televisie opstart. De gloed van de kleine leds in de achterwand van de televisie smeren de kleuren van het beeld uit op de achterliggende muur. Voor gamers is er een supersnelle mode waarbij de leds zo goed als onmiddellijk reageren.

En Philips voorziet ook een speciale muziek-mode, waarbij het licht verandert op basis van de muziek.

De 7600 is voorzien van een dubbele digitale tv-tuner met twee CI+-slots. Opnemen doe je naar externe USB harde schijf. Het toestel biedt de onversleutelde zenders ook via het thuisnetwerk aan zodat je op een andere televisie naar de deze zenders kan kijken.

De Android omgeving zorgt ook voor Google Cast. Daarmee toon je het scherm van je smartphone app moeiteloos op de televisie. Alle apps die Cast ondersteunen vind je op g.co/castapps.

De mediapeler ondersteunt alle belangrijke audioformaten behalve FLAC. Ook de videoprestaties zijn goed, maar ook hier is duidelijk dat er nog ruimte voor verbetering is. Af en toe crashte de speler, al was dat gelukkig niet met de meest courante formaten.

Ultra HD-bestanden die gebruik maken van HEVC speelden niet altijd foutloos af. Ook hier blijft het dus wachten op een firmware-verbetering.

,

De Philips 55PUS7600 is een uitstekend voorbeeld van een middenklasser die prijs en prestaties combineert. Dat Android nog niet volledig op punt staat is voorlopig de belangrijkste hinderpaal.

Maar Philips werkt hard aan zijn firmware, en ons preproductiemodel kreeg nog tijdens de testen al een aantal verbeteringen. De beeld- en geluidskwaliteit zijn wel uitstekend en Ambilight groeit uit tot een opvallende troef.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.