Redactie

Test: Philips 55PUS8601

Als je een televisie zoekt die het concept ‘slank en elegant’ moet uitstralen, dan is de 55PUS8601 een perfecte keuze. Hij heeft een smal profiel, minimalistisch kader en twee stijlvolle, chrome voeten die dankzij hun licht gebogen vormgeving de indruk geven dat de tv nauwelijks iets weegt. Om het geheel af te ronden hangen er links en rechts van de tv twee speakerkolommen die magnetisch bevestigd zijn. Dat heeft uiteraard een reden: Je kunt ze afnemen en op een optionele voet plaatsen voor een grotere stereospreiding en een klankupgrade.

De Philips beschikt over een typische set aansluitingen. Vier maal HDMI, alle vier klaar voor UHD en HDR, geeft je voldoende aansluitmogelijkheden. Daarnaast zijn er de klassieke analoge aansluitingen, en drie USB-aansluitingen, waarvan eentje USB 3.0. Alle belangrijke aansluitingen staan naar onder of opzij, zodat een strakke wandmontage geen probleem is.

,

TP Vision faseert de introductie van zijn modellen in twee golven. De onderzijde van het aanbod wordt in het voorjaar gelanceerd, en de topmodellen krijgen we te zien in het najaar. In zekere zin is de 8601 dus eigenlijk een model dat vorig jaar geïntroduceerd werd. Daarom draait deze tv nog op Android 5.1. Een upgrade naar Android 6.0 krijg je normaal gezien tegen eind juni (helaas te laat voor onze review), al is dat nog onder wat voorbehoud.
We blijven Android tv een redelijke zware interface vinden. Het Home menu bedekt het scherm volledig, iets wat we in andere interfaces zoals die van LG of Samsung niet meer zien. Maar wat aanbod betreft, ontbreekt er niets. Je vindt aanbevelingen uit onder andere Google Play Movies en YouTube. Alle apps uit het vorige Philips smart tv-platform zijn ook nog steeds beschikbaar. En er is uiteraard een ruime selectie Android apps en games. De omgeving is vlot en aangenaam in gebruik en op een enkele reboot na, leek het systeem ons vrij van kinderziektes. Philips heeft ook een eigen tv-menu voorzien waar je snelle toegang vindt tot de apps uit het vorige platform, maar ook de tv-gids, opnames, en eigen toepassingen zoals Cloud TV en Social TV zijn daar makkelijk te vinden.

De Philips-remote is een luxueuze zware zapper, met aan de achterzijde een handig toetsenbord. De remote werkt via Bluetooth, niet via IR dus je hoeft hem niet te richten. De d-pad functioneert helaas ook als touchpad. Dat is een bijzonder verwarrende keuze, want zodra je je vinger laat rusten op de d-pad interpreteert de remote dat erg makkelijk als een vraag om te scrollen. De zapper zelf is bijzonder handig, maar de toetsen zijn ons een tikje te hard.

,

De Perfect Pixel Ultra beeldverwerking maakt zijn naam waar. Van uitstekende behandeling van allerlei film- en videoframerates tot zeer goede ruisonderdrukking, de resultaten zijn een topmodel waardig. Philips gaat het over algemeen iets te krachtig te werk met de scherpte-instelling, maar dat kan je op deze set perfect aanpassen. Selecteer de Films beeldinstelling, en schuif scherpte omhoog tot twee of drie. Vervolgens activeer je in de geavanceerde menu’s Ultra Resolution voor nog een tikje extra detail.

De bewegingsscherpte ligt in lijn met wat we in dit segment van de markt zien. Het allerfijnste detail gaat verloren. De beste resultaten kregen we met Perfect Natural Motion in de medium stand. Je combineert dan vloeiende panbeelden met prima detail. De maximum stand laat iets te veel beeldartefacten zien in panbeelden.

,

We selecteren de Films beeldinstelling om de basisprestaties van de Philips te evalueren. Een superdun scherm als dit doet altijd wat twijfel groeien over de uniformiteit van het beeld. Die is bij tv’s met edge led-achtergrondverlichting dikwijls een probleem. Maar de Philips stelt niet teleur, er is geen duidelijk zichtbare wolkvorming. Enkel in de hoeken zie je heel licht de achtergrondverlichting doorschijnen op donkere beelden, maar vermits je er echt naar moet kijken om het te zien, is dit geen probleem.

De zwartwaarde is prima, en met een gemeten contrast van 2836:1 is hij in staat om erg levendige beelden te tonen. In donkere scenes zie je wel de beperkingen van de edge-led. Het scherm verberg wat zwartdetail, en je merkt dat de zwartwaarde wel goed, maar niet perfect is. Een oplossing voor beide vinden is niet evident. Met Perfect Contrast op de maximale stand krijg je heel goed zwartdetail, maar kunnen sommige heldere scenes wat te intens worden. Stoort het je, dan is de middenste stand van Perfect Contrast een alternatief. Wil je de zwartwaarde verbeteren, dan zet je de Contrastmodus op Optimaal Beeld. Helaas verslechter je daardoor opnieuw het zwartdetail. Als alternatief kan je de Contrastmodus op Standaard zetten.

In de helderste delen van het beeld flirt het scherm met wat verlies van witnuances. Dat is makkelijk te corrigeren door Videocontrast van 100 naar 95 te laten zakken.

Het kleurbereik van deze Philips is prima. We merken enkel dat geel licht naar oranje neigt, maar dat is nauwelijks zichtbaar. Wat ons wel opviel is dat de grijsschaal maar matig gekalibreerd is. Vooral in het donkere deel is er een duidelijk rode tint, en dat zie je af en toe. Huidskleuren zijn bijvoorbeeld lichtjes aan de rode kant. En hoe we ook probeerden, we kregen de grijsschaal niet neutraal gekalibreerd. In tegenstelling tot veel concurrenten die grijsschaal- en gammakalibratie aanbieden in tien stappen is dat bij Philips beperkt tot twee stappen, en dat is in dit geval niet voldoende.

,

Wil je van HDR genieten op de 55PUS8601, dan moet je nog even geduld oefenen. Die mogelijkheid komt er pas na een software-update, die zal binnenlopen tegen eind mei (te laat voor onze testen). Daardoor zijn onze testen noodgedwongen wat beperkter. TP Vision claimt dat het scherm 700 nits kan halen, maar we konden hem met de huidige software maar maximaal tot 526 nits drijven, zelfs met een volledig wit scherm. Dat is alvast genoeg om degelijke HDR-prestaties neer te zetten.

Het kleurbereik lijkt ons echter wat te beperkt. We geraakten niet verder dan 79% van DCI-P3, en dat hoofdzakelijk door een uitbreiding in blauw, een kleur die we minder intens waarnemen dan rood of groen. Dat is, vergeleken met concurrenten die 90% of meer halen, een erg matig resultaat. 

,

De slanke kolomluidsprekers aan de zijkant van de tv springen misschien niet in het oog, maar je hoort ze wel. Er zitten niet minder dan 16 microdrivers in, en samen met de subwoofers achteraan het toestel zijn ze goed voor 50 Watt geluid. De klank is prima, hij levert zeer goede dialogen en zelfs een goede muziekweergave met uitstekende stereoscheiding. Let wel op bij de plaatsing, de hoogte waarop je het toestel zet, leek ons invloed te hebben op de hoge tonen. Een plaatsje op oor- en ooghoogte is aangewezen. Maak ook gebruik van de film en muziek geluidspresets, die geven een aanzienlijke boost voor de bas.

Wie kiest voor de optionele staanders ziet de klank nog licht verbeteren. Het vermogen stijgt dan naar 70 Watt, en uiteraard krijg je een nog meer uitgesproken stereobeeld. Na wat testen moeten we toegeven dat we het resultaat met de staanders prefereerden. Die zorgen voor een iets vollere en aangenamere klank. Met de speakers op de tv gemonteerd, was het geluid soms een tikje te scherp. De tv levert in beide configuraties ruim voldoende volume.

,

De vierzijdige Ambilight is de troef van deze televisie. Ambilight werkt niet alleen op basis van beeld, maar ook geluid. En tijdens het EK zal je er via een app allerlei extra functies op krijgen. De vierzijdige Ambilight komt natuurlijk het best tot zijn recht aan de muur.

TP Vision heeft, net zoals Samsung overigens, 3D geschrapt van al zijn modellen. We zijn daar op zich niet erg rouwig om, maar wie een collectie 3D-films in huis heeft, is bij deze gewaarschuwd. Het toestel heeft een volledige set digitale tuners, en je kunt opnemen naar een USB-harde schijf. Wie een schijf voor opnames aansluit, kan ook live tv pauzeren. De tv beschikt over twee CI+-slots, zodat je kan kijken en tegelijkertijd een ander kanaal opnemen. De Philips is ook voorzien van een multiroom-functie voor zijn tv-tuners en hij kan daarbij dienst doen als client en als server.

De mediaspeler liet erg goede resultaten optekenen. Voor audio zijn alle courante formaten ondersteund. Enkel Apple Lossless ontbreekt, maar je kan wel gebruik maken van FLAC. Als videospeler is hij erg volledig, inclusief de meest courante ondertitels, en uiteraard ook Ultra HD-bestanden, zowel in HEVC als VP9 (voor bijvoorbeeld YouTube).

,

De Philips 55PUS8601 scoort hoog dankzij een prachtig design, vierzijdige Ambilight, en een knappe oplossing voor geluid. De kalibratie moet op een topper zoals deze wel beter zijn. Met een HDR firmware-upgrade in de nabije toekomst kan hij het potentieel van zijn Bright Pro-scherm volledig uitspelen, maar om echt de competitie aan te gaan met andere HDR-toppers schiet hij net te kort. Voor donkere beelden en kijken bij verduistering is hij iets minder geschikt. Kijk je veel overdag, of zelfs bij matige verlichting, dan is dit toestel een uitstekende keuze. Android tv zorgt voor een rijk palet aan smart tv mogelijkheden.

,

Wat
Ultra HD Edge LED-LCD-tv

Schermformaat
55 inch (139 cm), vlak

Aansluitingen
4x HDMI (1xARC, 4x v2.0a), 1x Component, 1x Scart, 1x composiet, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x v3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne

Extra’s
WiFi (802.11n/ac) ingebouwd, Android TV, USB/DLNA-mediaspeler, twin DVB-T2/C/S2, twin CI+-slot, In House Streaming (Client & Server), HDR na firmware upgrade

Afmetingen
1.227 x 758 x 227 mm (incl. voet)

Gewicht
20,6 kg (incl. voet)

Verbruik
115 / 0,3 watt (Energielabel A)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.