Ambilux

Ambilight is al vele jaren de unieke eigenschap waarmee Philips tv’s zich onderscheiden van de concurrenten. En in al die jaren is Ambilight ook flink geevolueerd. Niet alleen wat vorm betreft, van een set dunne buislampen, die aanzienlijk wat plaats opeisten in het kader, tot de huidige superkleine leds die je vandaag nauwelijks nog opmerkt.

Maar ook de mogelijkheden van Ambilight zijn gegroeid. Ambilight is ondertussen te combineren met de Philips Hue-lampen voor een nog sterker effect. Je kan het niet alleen met video, maar ook met muziek gebruiken. En Ambilight kan ook steeds strakker en directer de kleuren in het beeld volgen. Maar het blijven wel kleurvegen, niet meer.
Daar komt nu verandering in met Ambilux, dat een vage afdruk van het beeld op het scherm achter en rond de televisie projecteert, en zich zo positioneert als de volgende stap in de evolutie van Ambilight. Hoe werkt het? Heel eenvoudig eigenlijk. In plaats van een aantal leds, die uiteraard beperkt zijn tot een enkele kleur, werden er achter de televisie negen picoprojectoren gemonteerd. Samen bestrijken die langs drie zijden de wand achter de televisie en projecteren ze complexe patronen die gebaseerd zijn op het beeld van de televisie.

Het resultaat is indrukwekkend. Het beeld wordt breed uitgesmeerd over de achterwand, en het lijkt aanzienlijk groter. Maar er is ook een keerzijde. Soms zie je in de geprojecteerde beelden zo duidelijk gereflecteerd wat er op het scherm gebeurt dat je aandacht afgeleid wordt. Het lijkt alsof je brein maar niet kan beslissen of het naar het tv-scherm, dan wel naar de projectie wil kijken. Om dat effect tegen te gaan heeft TPVision verschillende Ambilux-modes voorzien. Van Extreem, waarbij je duidelijk de actie op het scherm herkent in de projectie, tot Relax waarbij de beelden veel vager zijn, en dus minder afleiden. Standaard zit daar ergens tussen in. Er zijn ook wat creatieve effecten. ‘Dome’ bijvoorbeeld, vervormt de projectie cirkelvormig, alsof het door een fisheye-lens gaat. ‘Tunnel’ doet net het omgekeerde, en rekt de hoeken van de projectie ver uit. ‘Cube’ tot slotte is een leuk effect waarbij de projectie uit grote pixels bestaat, bijna als een mozaik.

gerelateerde items