Beeldkwaliteit

De nadruk mag dan wel liggen op Ambilux, een goede beeldkwaliteit blijft natuurlijk vereist. Deze Ultra HD tv levert bijzonder scherpe beelden en beeldverwerking is uitstekend. Startend van de Film beeldpreset mag je de scherpte-instelling ergens tussen één en drie zetten. Door Super Resolution aan te zetten krijgt het beeld dan nog wat extra diepte dankzij fijner detail en duidelijke contouren.

De bewegingsscherpte is prima, en verbergt enkel het allerkleinste detail in snel bewegende scenes. We zetten Perfect Natural Motion op de middelste stand voor een goede combinatie van schokvrije panbeelden zonder al te veel beeldartefacten.

Het toestel legt een degelijk contrast voor, maar zeker geen topprestatie. Dat is geen verrassing voor een edge led achtergrondverlichting. Kies in de gevorderde instellingen ‘Optimaal beeld’ als Contrastmodus en om dat resultaat nog licht aan te scherpen kan je Perfect Contrast op de minimum stand zetten.

De kleurkalibratie kan alleszins beter. De grijsschaal heeft in de donkere partijen een lichte magenta tint. Het kleurbereik is zeer goed, maar we merken wel dat het saturatieverloop van rode tinten (van wit naar felrood) niet helemaal correct is. De tussenliggende tinten hebben een duidelijke afwijking naar magenta, wat bij andere kleuren niet het geval is. Daardoor zijn ook huidskleuren lichtjes te rozig.

De 65PUS8901 kan voorlopig nog geen HDR-beelden weergeven, maar daar komt later op het jaar verandering in met een firmware-update. Echter, voor HDR-weergave hoef je deze tv niet te kopen. In de film-mode kregen we een maximale lichtopbrengst van ongeveer 342 nits, en dat lijkt ons eigenlijk te weinig om echte HDR-beelden weer te geven. De tv heeft wel een uitgebreid kleurpalet, maar dat bleek met nauwelijks 80% van het DCI-kleurpalet, al bij al slechts een minieme verbetering ten opzichte van de huidige standaard.

gerelateerde items