Redactie

Test: Philips 65PUS8901 Ambilux

Philips’ tv’s hebben een eigen uitstraling, en dat danken ze niet alleen aan Ambilight, of in dit geval Ambilux. Deze 65 inch-tv ziet er bijzonder lichtvoetig uit. Het kleine, zwart kader, afgewerkt met een lichtmetalen rand valt nauwelijks op, maar de voet doet dat des te meer. Geen grote centrale voet, maar twee kleine voeten links en rechts, in de vorm van een dubbele V, met de welluidende naam ‘Bladewire’. Ze zijn zo subtiel, zo elegant dat het lijkt alsof het toestel zelf niets weegt.

De rug is uitgevoerd in wit, en de aansluitingen kunnen verborgen worden achter een afdekplaat. Dankzij vier HDMI-aansluitingen is er voldoende ruimte om al je toestellen digitaal aan te sluiten. Daarnaast zijn er drie USB-ingangen, waarvan eentje geschikt voor USB 3.0, ideaal voor een harde schijf vol media, of om uitzendingen van de digitale tuners op te nemen.

Ben je van plan om deze tv aan de wand te hangen, dan moet hij ongeveer 20 cm van de muur hangen, een vereiste om Ambilux goed tot zijn recht te laten komen. Philips voorziet hiervoor dan ook een speciale muurbeugel.

,

Ambilight is al vele jaren de unieke eigenschap waarmee Philips tv’s zich onderscheiden van de concurrenten. En in al die jaren is Ambilight ook flink geevolueerd. Niet alleen wat vorm betreft, van een set dunne buislampen, die aanzienlijk wat plaats opeisten in het kader, tot de huidige superkleine leds die je vandaag nauwelijks nog opmerkt.

Maar ook de mogelijkheden van Ambilight zijn gegroeid. Ambilight is ondertussen te combineren met de Philips Hue-lampen voor een nog sterker effect. Je kan het niet alleen met video, maar ook met muziek gebruiken. En Ambilight kan ook steeds strakker en directer de kleuren in het beeld volgen. Maar het blijven wel kleurvegen, niet meer.
Daar komt nu verandering in met Ambilux, dat een vage afdruk van het beeld op het scherm achter en rond de televisie projecteert, en zich zo positioneert als de volgende stap in de evolutie van Ambilight. Hoe werkt het? Heel eenvoudig eigenlijk. In plaats van een aantal leds, die uiteraard beperkt zijn tot een enkele kleur, werden er achter de televisie negen picoprojectoren gemonteerd. Samen bestrijken die langs drie zijden de wand achter de televisie en projecteren ze complexe patronen die gebaseerd zijn op het beeld van de televisie.

Het resultaat is indrukwekkend. Het beeld wordt breed uitgesmeerd over de achterwand, en het lijkt aanzienlijk groter. Maar er is ook een keerzijde. Soms zie je in de geprojecteerde beelden zo duidelijk gereflecteerd wat er op het scherm gebeurt dat je aandacht afgeleid wordt. Het lijkt alsof je brein maar niet kan beslissen of het naar het tv-scherm, dan wel naar de projectie wil kijken. Om dat effect tegen te gaan heeft TPVision verschillende Ambilux-modes voorzien. Van Extreem, waarbij je duidelijk de actie op het scherm herkent in de projectie, tot Relax waarbij de beelden veel vager zijn, en dus minder afleiden. Standaard zit daar ergens tussen in. Er zijn ook wat creatieve effecten. ‘Dome’ bijvoorbeeld, vervormt de projectie cirkelvormig, alsof het door een fisheye-lens gaat. ‘Tunnel’ doet net het omgekeerde, en rekt de hoeken van de projectie ver uit. ‘Cube’ tot slotte is een leuk effect waarbij de projectie uit grote pixels bestaat, bijna als een mozaik.

,

Avengers – Age of Ultron leek ons een uitstekende test voor Ambilux. Van alle modes vonden we aanvankelijk Relax de beste keuze, zeker in de actiescènes waar je anders te veel afgeleid wordt door Ambilux. Maar naarmate de tijd vordert, merk je dat je went aan het effect. Je slaagt er beter in om je focus op het tv-scherm te houden, terwijl Ambilux toch de indruk wekt dat je naar een groter beeld kijkt. Na wat experimenteren vonden we Standaard, Relax en ‘Dome’ de beste keuzes. Extreem lijkt ons goed voor demo’s maar minder voor echt kijkplezier. ‘Tunnel’ heeft dan weer weinig meerwaarde, en is misschien leuk in race-games, maar niet in films. ‘Cube’ is erg creatief, misschien te creatief voor veel video, maar is wel een uitstekende keuze als je bijvoorbeeld naar muziekvideo’s kijkt.

Goed om weten: Ambilux negeert de zwarte balken links en rechts van het beeld (bij een 4:3 programma) of boven en onder het beeld (bij een 2,35:1 speelfilm). Bij heel donkere scènes zie je zachte witte stralen van de projectoren. Daar is helaas weinig aan te doen, maar het zorgt wel voor een soort van bias-verlichting die het contrast op het scherm nog wat benadrukt. Wij namen er alvast geen aanstoot aan. Ambilux komt natuurlijk best tot zijn recht bij verduistering, maar ook bij redelijk wat omgevingslicht is het effect nog duidelijk zichtbaar, en zelfs iets minder afleidend.

Gaming hebben we niet uitgetest, maar het lijkt ons dat ook daar Ambilux de spelervaring behoorlijk wat intenser kan maken. En voor wie regelmatig muziekfeestjes geeft, zorgt de Ambilux ongetwijfeld ook voor een speciaal tintje. De projectoren reageren immers ook op muziek, en je tv gedraagt zich dan als een kleine lichtinstallatie.

Al bij al een bijzonder knappe prestatie, maar er is wel een belangrijke beperking. De PUS8901 is enkel beschikbaar in 65 inch formaat. Daar komt nog eens bovenop dat je rondom de tv (links, rechts en boven) minstens een meter vrije ruimte moet voorzien. Dat betekent in de praktijk dat je een vrije wand moet hebben van 3,5m breed. Onnodig te vermelden dat dit niet in elke huiskamer zal passen. Mogelijk komt er in de toekomst wel een 55 inch versie.

,

De nadruk mag dan wel liggen op Ambilux, een goede beeldkwaliteit blijft natuurlijk vereist. Deze Ultra HD tv levert bijzonder scherpe beelden en beeldverwerking is uitstekend. Startend van de Film beeldpreset mag je de scherpte-instelling ergens tussen één en drie zetten. Door Super Resolution aan te zetten krijgt het beeld dan nog wat extra diepte dankzij fijner detail en duidelijke contouren.

De bewegingsscherpte is prima, en verbergt enkel het allerkleinste detail in snel bewegende scenes. We zetten Perfect Natural Motion op de middelste stand voor een goede combinatie van schokvrije panbeelden zonder al te veel beeldartefacten.

Het toestel legt een degelijk contrast voor, maar zeker geen topprestatie. Dat is geen verrassing voor een edge led achtergrondverlichting. Kies in de gevorderde instellingen ‘Optimaal beeld’ als Contrastmodus en om dat resultaat nog licht aan te scherpen kan je Perfect Contrast op de minimum stand zetten.

De kleurkalibratie kan alleszins beter. De grijsschaal heeft in de donkere partijen een lichte magenta tint. Het kleurbereik is zeer goed, maar we merken wel dat het saturatieverloop van rode tinten (van wit naar felrood) niet helemaal correct is. De tussenliggende tinten hebben een duidelijke afwijking naar magenta, wat bij andere kleuren niet het geval is. Daardoor zijn ook huidskleuren lichtjes te rozig.

De 65PUS8901 kan voorlopig nog geen HDR-beelden weergeven, maar daar komt later op het jaar verandering in met een firmware-update. Echter, voor HDR-weergave hoef je deze tv niet te kopen. In de film-mode kregen we een maximale lichtopbrengst van ongeveer 342 nits, en dat lijkt ons eigenlijk te weinig om echte HDR-beelden weer te geven. De tv heeft wel een uitgebreid kleurpalet, maar dat bleek met nauwelijks 80% van het DCI-kleurpalet, al bij al slechts een minieme verbetering ten opzichte van de huidige standaard.

,

De 65PUS8901 is het huidige Philips topmodel. Deze Android-tv heeft heel wat functionaliteit te bieden, en hij combineert dat met prima beeldverwerking, en goede klank. Een minpuntje is de licht gebrekkige kalibratie, en zijn zeer beperkte HDR-capaciteiten. Maar deze tv koop je vooral voor Ambilux. Dit is  Ambilight, The Next Generation. Het concept is knap, en de uitvoering erg geslaagd. Maar het moet gezegd, het is niet voor iedereen. Niet alleen heb je er heel veel ruimte voor nodig, de beelden op de achterwand zijn misschien voor sommige mensen gewoon te veel afleiding. Wie er wel van kan genieten, zal merken dat zijn 65 inch-tv soms bijna de indruk van een 100-inch scherm geeft.

,

WatUltra HD Edge LED-LCD-tv

Schermformaat65 inch (165 cm)

Aansluitingen4x HDMI (ARC, v2.0a), 1x Component, 1x Scart, 1x composiet, 1x stereo cinch, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 2x USB (1x v3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne

Extra’sWiFi (802.11bgn) ingebouwd, Android TV, driezijdige Ambilux, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dubbel CI+-slot, Multiroom Client en server

Afmetingen1.447 x 914 x 255 mm (incl. voet)

Gewicht24,7 kg (incl. voet)

Verbruik124 / 0,3 watt (Energielabel A+)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.