Mobile

Test: Samsung Galaxy Tab S2 9.7

Jarenlang bleef Samsung voorstander van tablets met een brede 16:10-beeldverhouding, terwijl aartsrivaal Apple zijn iPads altijd een meer vierkantige 4:3-verhouding meegaf. Voor beide keuzes valt wel iets te zeggen, maar uiteindelijk lijkt Samsung toch overtuigd door die meer vierkantige vorm.

Dat was al bij de middenklasser die de Galaxy Tab A is en nu ook bij de tweede generatie van de high-end Galaxy Tab S. De 4:3-vorm heeft zeker zijn voordelen. Hij wordt veel handiger als je hem verticaal (portretoriëntatie) houdt dan voorheen. De langwerpige 16:10-verhouding is vooral goed als je de tablet horizontaal houdt, maar zelfs dan ervaar je bij het lezen van e-boeken bijvoorbeeld dat een lijn tekst zeer lang wordt, wat minder prettig leest. Bij de S2 is vooral dat leescomfort toegenomen.

Eén nadeel wel, dat de S2 trouwens deelt met de Apple-tablets: bij het bekijken van films krijg je boven en onder de video zwarte balken te zien.

,

Door de overstap naar die 4:3-verhouding oogt de Galaxy Tab S2 veel meer als een iPad-kloon dan zijn breedbeeldvoorganger. Nu ja, alle tablets gaan voor steeds smallere schermranden en net zoals bij de tv’s is het dan moeilijk om designmatig iets bijzonders te doen.

De Tab S2 9.7 die we op bezoek kregen, springt niettemin uit de band met een best mooie afwerking die door een metalen randje rondom behoorlijk premium overkomt.

De eerste Tab S vond ik al ruim afstand nemen van de meer plastieken tablets die Samsung in het verleden bouwde, maar de S2 kan zich gerust meten met elke concurrent qua bouwkwaliteit.

Hij is ook verbluffend licht (390 gram) en dun (5,6 mm), en verslaat op beide vlakken de iPad Air 2 (440 gram en 6,1 mm). Er is ook een 8-inch versie die nog lichter is: 265 gram.

,

De sterkste troef van de Galaxy Tab S2 krijg je meteen te zien als je de tablet inschakelt: het scherm. Samsung gebruikt opnieuw een prachtig Super AMOLED-display met een resolutie van 2.048 x 1.536 pixels.

Dat levert een PPI-waarde van 264 op, wat je als zeer scherp ervaart op een gewone leesafstand voor een tablet. Bij het bekijken van films, Netflix, foto’s en bij games geniet je echt van de beeldkwaliteit. De kleuren zijn soms nogal gesatureerd, maar dat is blijkbaar typisch voor OLED-technologie. Via de Instellingen krijg je bij de S2 wel wat meer controle over kleurinstellingen dan meestal het geval is bij een tablet.

Bij het verorberen van een tv-reeks op Netflix of het gamen zal ook het relatief goede geluid opvallen dat uit de stereospeakers komt.

De Tab S2 is niet de allersnelste tablet (de Sony Xperia Tablet Z4 eindigt aardig hoger in benchmarks), maar zit wel duidelijk in de topgroep. Je zal niet gauw het gevoel krijgen dat je rekenkracht mist.

De dunne bouw van deze tablet kwam er wel door de batterijgrootte beperkt te houden, want na 6 tot 7 uur was ons testtoestel uitgespeeld. Ook de camera’s zijn eerder middelmatig te noemen, een minpunt voor mensen die voor een of ander reden graag onderweg foto’s nemen met een tablet.

,

De Galaxy Tab S2 is een prima tablet, dat eigenlijk enkel in de steek wordt gelaten door zijn batterij. Die is maar middelmatig, wat mobiel gebruik afremt. En dat terwijl je het te maken hebt met een van de meest draagbare tablets ooit. Want ultralicht.

Voor sofagebruik is dit amper een probleem (al hadden we wel graag draadloos laden gezien) en kan je genieten van het prachtige scherm en de zeer goede prestaties.

De extra’s die je er bij krijgt, zoals enkele maanden gratis Deezer en 6 maanden abonnement op The Economist, compenseren ten dele de wat hogere prijsstelling.

En hoe zit het dan met de vergelijking met de iPad Air 2? Om te beginnen is er de vrij fundamentele keuze tussen iOS en Android, de besturingssystemen (maar eigenlijk volledige ecosystemen) die je respectievelijk op de iPad en de Tab S2 ziet draaien.

Met iOS9 heeft Apple toch weer een aantal features ingevoerd die het verschil met Android wegnemen. Denk daarbij aan de mogelijk om een tweede app op het scherm te tonen, iets dat bepaalde Android-versies al eerder konden.

In termen van bouwkwaliteit is de kloof tussen Apple en Samsung nu heel klein geworden. Misschien dat de iPad Air 2 net iets solider overkomt, maar we spreken hier echt over een klein verschil. De beeldkwaliteit is ook vergelijkbaar, weliswaar met veel (over)levendigere kleuren bij de Samsung. De Tab S2 is marginaal lichter.

Een andere plus voor de Tab S2 is het geheugen. Bij de iPad Air 2 krijg je nog altijd maar 16 GB op het basismodel, wat eigenlijk te weinig is. De Tab S2 start met 32 GB én heeft een sleuf om het geheugen uit te breiden met met een kaartje. 

De iPad Air 2 scoort wel duidelijker beter qua autonomie.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.