Begin dit jaar verraste Samsung vriend en vijand met een paar draadloze speakers met een hoge designfactor. Eén model leek wel een reusachtig ei op een verhoogje, het ander ging dan meer de richting uit van muts ontsnapt uit een haute couturewinkel.

Gewaagde onderwerpen die weliswaar niet zomaar een gekke vorm meekregen, maar dankzij dat design muziek in 360 graden rondom de speaker uitstraalden. Dit in tegenstelling tot klassieke speakers die eerder breed naar één richting geluid uitstoten.

Maar de WAM7500 en WAM6500 waren misschien voor sommige mensen toch echt te extravert, en daarom lanceert Samsung een nieuwe reeks 360-speakers die heel wat subtieler zijn. Net zoals hun voorgangers gaat het om draadloze speakers die inhaken op Samsungs Multiroom-familie en muziek van allerlei bronnen afspelen, van Bluetooth tot Spotify.

In dit artikel gaat het over de R1, R3 en R5. Of als je dat verkiest: de WAM1500, WAM3500 en WAM5500. Voor een of ander reden heeft Samsung niet genoeg aan één modelnummer per product, wat het zoeken op het internet wat moeilijker kan maken.

De drie speakers zijn heel gelijkaardig qua vorm en functie, enkel het formaat is anders. Intern is er ook wat verschil, al bezitten ze bijvoorbeeld alle drie dezelfde 25 mm tweeter en inventieve touchpad op de bovenkant.

Maar de woofer die voor de nodige bassen zorgt, is wel telkens wat groter. Bij de R1 kan je rekenen op eentje van 88 mm, bij de R5 is die woofer al 125 mm groot.

Nog een opvallend verschil: de R1 heeft een externe adapter en geen 'voetje', terwijl voor de R3 en R5 een simpele stroomkabel volstaat. Dat is goed om weten als je de speakers ergens wil plaatsen met de bekabeling weggewerkt.

De touchpad bovenaan is trouwens wel handig: de display die er in verwerkt is, is heel onopvallend. Via dit aanraakoppervlakte kan je volume regelen, muziek pauzeren en tracks vooruit/achteruit verspringen.

 

Waar de eerste 360°-speakers van Samsung eerder eyecatchers waren, gaat Samsung bij het nieuwe trio eerder voor een subtiel ontwerp. Als de Koreanen een design zochten die in de meeste interieurs zou passen, zonder veel aandacht te trekken, dan zijn ze daar zeer goed in geslaagd.

Zet je een R-speaker op een kast of een ander meubel, lijkt hij wel een vaas of misschien een tafellampje dat uit staat. Wie op zoekt naar een audio-oplossing die visueel in de achtergrond verdwijnt zit hier aan het juiste adres.
 

De R1, R3 en R5 zijn deel van de Multiroom-reeks van Samsung, dat wellicht de grootste multiroom-familie van allemaal is. Het omvat heel wat apparaten, waaronder aardig wat soundbars en zaken als Blu-rayspelers, HT-sets en alle smart tv’s die Samsung sinds 2014 uitbracht. Dat is best interessant voor lui die overwegen zowat al hun audionoden onder te brengen bij één centraal bestuurd systeem.

Een eerste stap is het installeren van de R-speakers, wat neerkomt op ze verbinden met het netwerk. Met een Android-apparaat gaat dat bijzonder snel. De Multiroom-app van Samsung kan namelijk nog niet ingestelde speakers via Bluetooth detecteren, zodat je enkel nog het wachtwoord van de WiFi moet ingeven.

Gebruik je een Apple-toestel moet je enkele stappen extra zetten, maar zelfs dan gaat het vlot. We hadden in totaal vier R-speakers op bezoek, aangevuld met een Samsung Linkmate (een pure streamer en voorversterker, bedoeld om te verbinden met een receiver) en de HW-J651-soundbar.

Toegeven, het installeren van multiroom-toestellen van de meeste merken, zoals Sonos of Denon HEOS, is geen rocket science meer, maar bij Samsung ging het dankzij de Bluetooth-configuratie wel heel vlot.

Toch zijn er een paar minpuntjes. Zoals dat de app bij elke configuratie van een speaker je confronteert met een uitgebreide licentieovereenkomst waarmee je akkoord moet gaan. Er is een optie ‘laat nooit meer zien’, maar toch dook het verzoek keer op keer op, zelfs opnieuw na het aanbrengen van een firmware-update.

We moesten de logingegevens van streamingdiensten ook per speaker opnieuw invoeren, dat moet wel een bug zijn. Wat blijkt: als je de logingegevens via de Instelllingen invoert, gelden ze voor elke speaker. Tik je bij een speaker op een dienst die nog niet geconfigureerd is, dan kan je ook hier de logingegevens invoeren. Maar dan gelden ze enkel voor die speaker.