Toon alles (5)
Jamie Biesemans

De app met de cirkel

Sinds de vernieuwing van de Multiroom-app is de bediening van Samsungs Multiroom-lijn heel wat eenvoudiger geworden. De app heeft een hoofdscherm, dat voor de geselecteerde speaker toont wat er speelt en de nodige mediacontrols aanbiedt.

Centraal staat een cirkelvormige representatie van de albumhoes, waaraan je kan ‘draaien’ om voor- of achteruit door de afspeellijst te scrollen. Gek genoeg lijkt er geen manier om binnen een track te verspringen, dat missen we wel.

Tik je op een speaker-icoon in de rechterbovenhoek, dan ga je naar een eenvoudig overzicht van elke speaker. Omdat elke speaker vrij groot wordt voorgesteld, wordt dit lijstje best lang als je veel Multiroom-speakers opgesteld staat. Maar dat is een kleine verzuchting, waarvan we worden afgeleid door de Surround-knop die naast de Groep-knop staat.

Het laatste is zoals je verwacht bedoeld om speakers te (ont)koppelen – iets dat tot mijn plezier kan zonder dat de muziek stopt met spelen. De Surround-knop is echter iets bijzonder. Heb je een compatibele Samsung-tv en/of –soundbar, dan kan je via deze weg een 5.1-opstelling bouwen met enkele draadloze speakers als rear-luidsprekers.

Meer daarover lees je in de recensie van de HW-J650. De korte samenvatting: het resultaat is verbazend goed en wellicht de beste tv-oplossing met echte surround die je kan krijgen met een multiroom-systeem.

Maar ‘Surround’ biedt je eveneens de mogelijkheid om twee draadloze speakers samen te voegen tot een stereopaar. Dat kan zelfs met ‘ongelijke’ speakers, zoals een R1 en R3. Bij Sonos bijvoorbeeld, kan je enkele twee dezelfde modellen in een stereoconfiguratie stoppen.

gerelateerde items