Toon alles (5)
Jamie Biesemans

Welke bronnen?

Meer streamingdiensten ondersteunen dan Sonos is geen enkele concurrent gegeven, maar Samsung doet toch behoorlijk zijn best. Met Spotify, Deezer, en Qobuz zijn de belangrijkste present, en recent werd Tidal toegevoegd. Maar we missen toch echt Soundcloud. Ondersteuning voor Apple Music zal ook niet voor morgen zijn, gegeven de mijldiepe kloof die gaapt tussen de iPhone-bouwer en Samsung.

Ter compensatie kunnen de R1, R3 en R5 wel heel wat andere dingen. Zo is Bluetooth ingebouwd zodat een bezoeker ook zijn muziek in jouw huis kan afspelen en is ondersteuning voor SoundConnect. Als die naam je niets zegt, kan het zijn dat je gewoon nog een Samsung-tv hebt waar die functie Soundshare heet.

Maar wat het doet is wel handig: een compatibele Samsung-tv (en onze ES8000 uit 2013 kan het ook bijvoorbeeld) stuurt zijn audio draadloos naar Multiroom-speakers. Je kunt pakweg een setje R3’s inzetten als stereo-oplossing voor beter tv-geluid, zonder lastige kabels te leggen. Bij onze tests met Netflix-streams was er nooit echt een probleem met synchronisatie tussen beeld en geluid – blijkbaar heeft Samsung daar wel de nodige vertraging in de tv ingebouwd. Een mooie feature.

Ten slotte kan je ook eigen muziekbestanden afspelen vanaf je eigen telefoon, DLNA-schijven of vanaf je eigen pc. Dat laatste kan met een programma dat Samsung beschikbaar stelt voor pc en Mac. Positief hier is dat quasi alle muziekformaten ondersteund worden, tot PCM 192 kHz / 24 bit.

In de app is er ook een zoekfunctie voorzien die over alle netwerkbronnen speurt. Maar bij onze tests werkte dit eigenlijk gewoon niet, ook bij NAS’en van verschillende merken.

gerelateerde items