Toon alles (4)
Jamie Biesemans

Instelbare bassen

Na dat we het toch over het tweaken of tunen hebben, raken we een unieke eigenschap van deze hoofdtelefoon zijn: Variable Bass Control. De earcup aan de rechterzijde ziet er wat anders uit dan de linkerzijde, met een gekartelde rand waaraan je kan draaien.

Bij nadere inspectie blijkt het inderdaad een grote draaiknop waarmee je de basrespons kan variëren van weinig tot veel. Concreet komt dat neer op een significante toename of afname tot 5 dB op het 50-Hz punt, met een afnemende impact op omliggende frequenties.

Hoewel het idee van instelbare bassen niet helemaal origineel is, is de implementatie wel behoorlijk slim bij deze Sennheiser. Interessant genoeg bewandelt Sennheiser hier een heel ander pad om instelbare bassen te krijgen dan pakweg Beyerdynamic bij de Custom One Pro.

Bij die koptelefoon kan je basreflex-poorten openzetten om het laag wat voller maar minder gecontroleerd te maken. De aanpak van Beyerdynamic betekent dat je een gesloten hoofdtelefoon deels ‘opent’, met toch wat nadelen.

Sennheiser lost het met een actieve circuit op, wat een gelijke effect geeft in beide oren. De draaiknop is volledig traploos, al heb je wel een zestal grote strepen en een aantal kleintjes die je helpen bij het terugvinden van een basinstelling.

Het is voldoende stroef om te zorgen dat een gekozen instellinge bewaard blijft, ook als je met de hoofdtelefoon rondloopt. Het was wellicht wel nuttig geweest als de middenpositie (die in principe ‘neutraal’ is) voelbaar was geweest, bijvoorbeeld met een klik. Wellicht Sennheiser countert die opmerking door te stellen dat je best gewoon draait tot je een hoeveelheid bassen hoort die je het meest aanstaat.

gerelateerde items