Toon alles (4)
Jamie Biesemans

Draaien maar

Het zal niet verrassen dat de specificaties van de HD 630VB helemaal op de mobiele bronnen zijn afgestemd. Met een impedantie van 23 ohm en een gevoeligheid van 114 dB (1 kHz/1Vrm) kan je deze hoofdtelefoon probleemloos aansturen met een smartphone of tablet. Een bijkomende hoofdtelefoonversterker is echt niet vereist.

Bij het testen luisterde ik voornamelijk via de HTC One A9, een smartphone die weliswaar een iets krachtigere output heeft dan een doorsnee toestel. Maar omdat de HD 630VB ook moet dienen in een thuisomgeving, combineerde ik de Sennheiser eveneens met een iMac verbonden met een Marantz HD-DAC1 en Sugden Masterclass HA-4.

Eerlijk gezegd was die laatste configuratie wel een beetje overkill voor zo’n efficiënte hoofdtelefoon. “Liever te veel dan te weinig”, denk ik dan maar.

Ik kon mezelf niet bedwingen om meteen met die VBC-draaiknop te spelen. Tien decibel verschil is immers een behoorlijke hoeveelheid. En inderdaad, het klankmatige verschil tussen de VBC-knop op ‘min’ en ‘max’ mag je gerust immens noemen. Ik gebruik even ‘Siamese Dream’ van Smashing Pumpkins als referentie, omdat heel wat tracks een hele vette gitaarmuur bevatten maar er toch ook verrassend veel zachtere details in de liedjes op deze rockklassieker staan.

Wat meteen opvalt is dat aanpassingen aan de basrespons niet al te veel impact heeft op hogere frequenties, iets waar ik wel voor vreesde. Het is moeilijk om heel selectief (non-elektronisch) frequenties te boosten, zonder gevolgen voor andere delen van de frequentieband.

Maar bij de HD 630VB lijkt de impact van de VBC-knop vooral links van 50 Hz te zitten, minder aan de rechterzijde (=hoger). Bij een track zoals ‘Today’ levert de Max-stand bij het uitbarsten van het refrein een waar geluidsmuur op, weinig geraffineerd, meer dan een tikje wollig – maar heel stevig.

Ik draai persoonlijk liever de knop wat terug, naar een slechts paar strepen voorbij het middelpunt. Helemaal op ‘Min’ klinkt ‘Disarm’ veel te mager, zodat het klokkenspel dat zo’n een rol speelt bij het opbouwen van dit nummer bijna geïsoleerd te horen is.

Ook bij een rustiger nummer, zoals ‘Nobody has to know’ van Spain speel ik toch even met de VBC-knop om een juiste hoeveelheid bas te vinden.

Je hebt bij de HD 630VB controle over een belangrijk deel van de klank, namelijk het laag. Na wat geëxperimenteer zocht ik zelf de extreme standen niet op, wegens een geluid dat naar mijn gevoel niet natuurlijk was. Maar het punt is dat je met deze hoofdtelefoon zelf kan bepalen wat je goed vindt.

gerelateerde items