Toon alles (5)
Jamie Biesemans

Conclusie

Moet je jouw HD 800 op de tweedehandssite van HiFi.nl zwieren om snel de HD 800S te kunnen kopen? Tenzij je echt een zware hoofdtelefoonliefhebber bent, is het antwoord: “Neen”. Probeer met wat equalizing en juiste versterkermatching zelf de HD 800 bij te regelen.

Als je echt een waaghals bent, dan kun je op eBay zelfs doe-het-zelf-demping vinden die je zelf aanbrengt om de karakteristieken van de HD 800 bij te regelen. Maar zelfs voor een doe-het-zelver als mezelf vind ik dat te gewaagd met een hoofdtelefoon van 1.000 euro plus. Geld groeit niet aan de bomen.

Maar als je op punt stond om de HD 800 te kopen, dan moet je niet twijfelen: koop de HD 800S. De nieuwe versie is subtiel maar duidelijk beter. En hoewel ook de HD 800S nu niet opeens je gaat omhullen met een warm geluid, is hij wel net een stukje toegankelijker en vriendelijker geworden.

Het belangrijkste daarbij is dat alle kwaliteiten die de HD 800 tot een referentie verhefden nog altijd aanwezig zijn. De transparantie, grootte en diepte van de soundstage en de algemene ruimtelijkheid is en blijft adembenemend.

Een minpunt in dit verhaal vind ik wel de prijsverhoging die Sennheiser de facto invoert met de HD 800S. Het klopt dat de HD 800 bij zijn introductie (relatief) duurder was dan de 1.000-1.100 euro die je nu betaalt, maar door de HD 800S op 1.500 euro te plaatsen vind ik net een stap te ver.

De extra gebalanceerde kabel die je er bij krijgt heeft uiteraard wel een waarde, maar ik had het toch liever als een accessoire gezien zonder er vooraf te betalen. Een gebalanceerde kabel is namelijk niet voor iedereen bruikbaar. En om echt te zeuren: een referentie zoals deze hoofdtelefoon verdient een presentatiedoos die net iets luxe is.

Als je pakweg kijkt naar de houten doos van de Oppo PM-1, dan is het dikke karton van de HD 800S-verpakking de hoofdtelefoon niet waardig. Maar goed, u gaat hem natuurlijk meteen een plekje geven op een Sieveking Omega-stand, toch?

Los van die opmerking kun je niet ontkennen dat de HD 800S een hele prestatie is, een hoofdtelefoon die verdient om erkend te worden als een referentie. Als je dan rekening houdt met de nieuwe klasse vlaggenschepen bij de concurrentie, met prijskaartjes die een meervoud zijn van de HD 800S, dan lijkt het een redelijke prijs voor wat je krijgt. Doe een citytrip of twee minder, en schenk je oren een mooi cadeau.

5/5
gerelateerde items