Redactie

Test: Sennheiser Momentum 2.0 Wireless

Soms krijg je een toestel binnen en denk je: “Hey, heb ik deze niet al eens getest?”. Dat was ook het geval bij de Momentum Wireless, voor de simpele reden dat hij visueel zo goed als identiek is aan de Momentum met kabel. En dat echt op alle vlakken: design, afwerking en draagcomfort.

Aangezien de Momentum M2 (de M2-aanduiding wijst op de tweede, verbeterde generatie) echt een topper is in zijn prijsklasse, vinden we dat helemaal niet erg. Ik zou je dus aanraden om de recensie van de Momentum met kabel er even bij te nemen. Je vindt hem hier op HiFi.nl.

,

Bij deze Bluetooth-variant ontvang je dus diezelfde wat retro aandoende styling, de lekker dikke (ja, verwisselbare) oorkussens uit leder, de goede verstelmogelijkheden en een bouwkwaliteit zoals we die kennen van de Duitsers uit Wedemark. Je kun de Wireless ook even compact opvouwen als zijn bekabelde evenknie.

Als je de versie met kabel en de versie zonder elk in een hand neemt, merk je wel een belangrijk verschil: het gewicht. De Momentum Wireless is 263 gram zwaar, bijna 160 gram zwaarder dan de versie zonder Bluetooth.

Dat is logisch omdat de Wireless-versie heel wat extra elektronica met zich meedraagt én – vooral – een ingebouwde accu. Wel even een streepje nuancering aanbrengen: met zijn 160 gram is de Momentum een lichtgewicht en in de klasse van Bluetooth-hoofdtelefoons is 263 gram ook niet bepaald heftig.

Los van alle vergelijkingen vond ik hem niet zwaar aanvoelen, zelfs na uren dragen. Dat heeft natuurlijk ook wel te maken met de goede verdeling van het gewicht over beide oorschelpen en het prima draagcomfort.

Ik heb de circumaurale of over-ears uitvoering getest, er is ook een on-ears editie. Als het weren van omgevingsgeluid belangrijk is, zou ik de over-ears adviseren. Zoek je wat meer klasse dan is de Ivory-kleuruitvoering zeker het bekijken waard.


,

Nog niet zo lang geleden was een hoofdtelefoon een eenvoudig apparaat: kabeltje insteken, volume regelen op de versterker, en je was vertrokken. De Momentum Wireless bewijst mooi dat die dagen van eenvoud ver achter ons liggen.

Alhoewel, je kan deze Wireless-versie ook prima met een meegeleverde kabel gebruiken, dus ‘eenvoud’ kan ook wel. Met een kabel kan je de koptelefoon overigens gebruiken als hij uit staat of de batterij leeg is.

Ondanks die kabelloze optie is de Momentum Wireless in eerste instantie een draadloze koptelefoon die je via Bluetooth met een mobiel toestel of een computer verbindt. Met ondersteuning voor NFC en aptX is zowel een snelle koppeling als goede kwaliteit verzekert.

De aptX-codec is echter nog niet universeel te noemen – Apple-apparaten ondersteunen het bijvoorbeeld niet, steeds meer Android-toestellen wél – dus is het niet gezegd dat je in alle situaties op de allerbeste kwaliteit kunt rekenen. De SBC-codec die aptX vervangt als deze niet ondersteund wordt, levert nog wel best aanvaarbare resultaten. Vermijd dan wel zeer comprimeerde muziiekbestanden – maar dat doet je sowieso best altijd.

,

Goed nieuws voor pendelaars, reizigers en mensen die in open kantoren werken: de Momentum Wireless is uitgerust met ruisonderdrukking. De aanwezigheid van deze NoiseGard Hybrid-functie verklaart meteen de wat hogere prijs die Sennheiser vraagt.

De noise-cancelling op de Momentum Wireless is zeer goed, daarbij geholpen door vier microfoons die op de koptelefoon zijn aangebracht en die het omgevingslawaai registreren. Vier microfoons lijken misschien overkill, maar hoe beter de ruismeting, hoe effectiever het onderdrukken van ongewenst geluid.

Zowel tijdens een lange vliegruis als bij meer huiselijke situaties (een luidruchtige vaatwasser, stofzuiger en overijverige gemeentewerkers met bladenblazers op straat) bracht de Momentum Wireless heel wat rust.

Zelfs conversaties worden aardig gedempt, als heeft dat wellicht eerder te maken met de passieve isolatie van de gesloten oorschelpen en dikke oorkussens die over je oren passen.

Ik vond deze koptelefoon zelfs heel geschikt om in de sofa via mijn tablet een aflevering van ‘Expanse’ mee te pikken, terwijl mijn wederhelft naast me op de tv een of ander programma bekeek. Sociaal is dat niet, maar ruzie maken over wie de tv-remote mag bedienen is dat ook niet.

,

Sennheiser pakt er niet echt mee uit, maar de Momentum Wireless heeft nog een interessante functie: je kunt de koptelefoon met een USB-kabel aan je computer aansluiten om muziek digitaal binnen te halen en te laten verwerken door de interne DAC.

Als je een externe DAC/hoofdtelefoonversterker hebt, dan biedt dit niet veel verbetering. Maar als je met een kabel wil werken, bijvoorbeeld met je laptop, dan zal het via deze weg wellicht wat beter klinken dan via de ingebouwde hoofdtelefoonuitgang. Op de meeste laptops krijg je daar niet echt een zuivere klank uit.

De DAC in de Momentum Wireless verwerkt overigens bestanden aan maximaal 16-bit/48 KHz, dus normaliter zou je op een Windows-pc geen extra drivers moeten installeren. Op mijn iMac was het ook gewoon een kwestie van insteken en aanzetten. Heb je een USB-host-kabel, kan je dit trucje overigens ook toepassen op een mobiel toestel.


,

Klankmatig is deze koptelefoon helemaal een Momentum. Dat wil zeggen dat uit de grote drivers een heel fijn geluid komt, detailrijk maar ook een tikkel warm en met een lichte toets extra bass. Het is een tuning die bij nagenoeg elke muziekgenre past.

De NoiseGard Hybrid noise-cancelling kun je niet uitzetten, wat sommige mensen misschien minder boeiend vinden omdat ruisonderdrukking vaak gepercipieerd wordt als een benadrukken van het laag.

Accuraat gemeten hebben we het niet, maar na mijn ervaring met een lange reis van en naar Las Vegas (CES, weet je wel) durf ik wel die claim van 22 uur muziek op één batterijlading geloven. Door snel drie keer op de volumeknop te drukken vertelt een vrouwenstem je trouwens op hoeveel uren luisterplezier je nog kunt verwachten. Handig!

Wel één minpunt: de Momentum Wireless schakelt zichzelf schijnbaar niet uit als er geen signaal is. Sommige hoofdtelefoons doen dat wel, wat voorkomt dat de batterij wordt leeggezogen terwijl hij in de rugzak zit.

,

Je kunt er niet omheen dat de Momentum Wireless geen goedkope Bluetooth-hoofdtelefoon is, toch aan de officiële adviesprijs. Met een beetje speuren kan je hem vast goedkoper vinden, een streepje advies dat we voor nagenoeg elk AV-product kunnen geven.

De afwerking en comfort verantwoorden het hogere prijskaartje grotendeels, wat daar zit het helemaal prima. Hem aanschaffen als je geen nood hebt aan noise-cancelling zou wat gek zijn, want er zijn zeker goedkopere Bluetooth-hoofdtelefoons die even goed klinken.

Heb je wél nood aan ruisonderdrukking – en daarvoor hoef je niet per se een wereldreiziger te zijn die leeft op een vliegtuigstoel – houdt de Momentum Wireless wel helemaal steek. Een prima keuze.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.