Toon alles (5)
Jamie Biesemans

Vlot in de bediening

Op de koptelefoon vind je twee volumeknoppen en een knop om het geluidsmodi te veranderen. Dit alles gegroepeerd in een cirkel, wat het in het begin iets moeilijker maakt om zonder te kijken de juiste toets te vinden.  Eens fout drukken kan echter weinig kwaad, aangezien de Mode-knop op de hoofdtelefoon niet werkt als persoonlijk luisteren uitgeschakeld is. Het volumeknop op de hoofdtelefoon laat vrij fijne volumecontrole toe, dat is goed!

Dat persoonlijke luisteren schakel je in via een een drukknop op het basisstation. Net daaronder staan drie led’s die visueel aangeven naar welke modus je luistert. Schakelen tussen de zeven modi doe je via een draaiknop op het basisstation of dus door die mode-knop op de RS195 zelf.

Vooraleer we het over die geluidsmodi hebben, toch even benadrukken dat ze compleet optioneel zijn. Je kan de RS195 perfect in een standaardmodus gebruiken zonder dat de klank aangepast wordt.

Waarvoor dienen nu de deze geluidsmodi (Sennheiser noemt ze “persoonlijke luisterprofielen”)? Mikpunt zijn in eerste instantie mensen die bepaalde frequenties minder goed horen. Gehoorschade kan immers heel specifieke frequenties treffen, waardoor bijvoorbeeld spraak in drukke soundtrack moeilijk te horen is. De RS195 biedt je zo zeven modi of profielen die telkens iets andere frequenties benadrukken.

Het effect is soms zelfs heel uitgesproken, bij andere wat subtieler – Sennheiser zelf suggereert dat je best gewoon alle modi doorloopt en kiest voor het profiel dat je zelf het best vindt. In de handleiding zal je geen uitgebreide uitleg vinden over wat er juist wordt aangepast.

De profielen testen kan natuurlijk, maar omdat ze zicht richten op verschillende soorten gehoor wat moeilijk in te schatten. Het effect is in elk geval wel merkbaar, dat klopt. We vermoeden ook dat ze voor heel wat mensen best effectief zijn. En niet alleen voor personen met gehoorproblemen.

gerelateerde items