Geluid

Test: Sennheiser RS195

De RS195 behoort tot een recente worp van Sennheiser, die een viertal nieuwe draadloze tv-hoofdtelefoons omvat. Denk hierbij aan hoofdtelefoons die extreem comfortabel zijn, je vlot kan aansluiten op een tv, een draadloze verbinding hebben en ook over een (goede) batterij dienen te beschikken.

Een tv-hoofdtelefoon is bijgevolg een heel ander apparaat dan een pure muziekkoptelefoon.

Omdat we enkele jaren geleden de RS220 over de vloer kregen en die ook behoorlijk goed vonden, waren we uiteraard geprikkeld om ook deze RS195 te bekijken. Het is onduidelijk of de RS220 nog in het assortiment blijft, maar Sennheiser positioneert de RS195 in elk geval nu als een topmodel – met als bijzondere extra geluidsmodi voor mensen die iets minder goed horen.

Het klinkt misschien wat gek, maar eigenlijk best een slimme toevoeging. En dat deze extra functionaliteit werd ontwikkeld samen met het gerenommeerde Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer prikkelt de aandacht nog meer.

,

Zoals altijd bij Sennheiser zit de RS195 goed ingepakt en krijg je bij het uitpakken het gevoel met iets van een hogere kwaliteit aan de slag te gaan. De RS195 bestaat uit twee onderdelen: de hoofdtelefoon en een basisstation (met aparte lader). Die aparte lader heeft zijn voor- en nadelen. Qua storingen vermijden is apart beter, maar in sommige gevallen weer lastiger qua wegwerken van kabels.

Aansluiten op je tv is eenvoudig. In de doos vind je een optische kabel en die verbind je met een nagenoeg altijd aanwezige optische uitgang van je televisie. Het kan zijn dat je daarna in de tv-instellingen nog deze uitgang moet activeren, al is het onze ervaring dat de optische uitgang bij televisies doorgaans standaard ingeschakeld is.

Wat je misschien wel moet opzoeken is de optie om de ingebouwde tv-speaker uit te schakelen. Zo ben je zeker dat het geluid enkel via de hoofdtelefoon naar buiten komt. Bij sommige tv-toestellen is die uitdrukkelijke optie er niet; dan wordt het een kwestie van het tv-volume telkens naar de nulstand te brengen.

Het basisstation heeft daarnaast een analoge 3,5 mm jack ingang. Die moet je maar beschouwen als een backup voor oudere tv-toestellen of als je bijvoorbeeld naar muziek van een muziekspeler wil luisteren. Je moet wel handmatig een schuifknop op de achterkant verplaatsen om van ingang te wisselen.

Wat we missen op een hoofdtelefoon van dit niveau is een optische pass-through uitgang, zodat je de RS195 eenvoudig zou kunnen integreren in een setup met een optisch aangesloten soundbar. Heb je inderdaad zo’n soundbar, dan is je enige optie telkens de kabel tussen soundbar en hoofdtelefoon te wisselen.

,

De hoofdtelefoon zelf past zeer goed op ons hoofd – en door de goede verstelmogelijkheden zal dat bij iedereen wel het geval is. Dikke oorkussens en twee forse kussens aan de hoofdband maken de RS195 zeer comfortabel. Je houdt hem probleemloos voor uren aan. Zo moet het.

Enig nadeel is wel dat de oorkussens bekleed zijn met een soort leder die toch wat zweterig kan zijn bij warm weer. Persoonlijk houden we eerder van een zachtere suède of fluweel voor een hoofdtelefoon zoals dit. Keerzijde daarvan is dat je stoffen oorkussens moeilijker proper maakt.

Voor je aan de slag kan, moet je even 2 AAA-batterijen achter een klep aanbrengen. Ook die batterijen zijn meegeleverd – en het zijn zelfs oplaadbare. Plaats je de hoofdtelefoon op het basisstation, dan worden ze automatisch opgeladen. Qua autonomie raakten we vlot door een film of twee, genoeg voor zelfs een uitgebreide filmavond. Sennheiser heeft dus zijn best gedaan om werkelijk alle benodigheden mee te geven, zodat je meteen aan de slag kan. 


,

Op de koptelefoon vind je twee volumeknoppen en een knop om het geluidsmodi te veranderen. Dit alles gegroepeerd in een cirkel, wat het in het begin iets moeilijker maakt om zonder te kijken de juiste toets te vinden.  Eens fout drukken kan echter weinig kwaad, aangezien de Mode-knop op de hoofdtelefoon niet werkt als persoonlijk luisteren uitgeschakeld is. Het volumeknop op de hoofdtelefoon laat vrij fijne volumecontrole toe, dat is goed!

Dat persoonlijke luisteren schakel je in via een een drukknop op het basisstation. Net daaronder staan drie led’s die visueel aangeven naar welke modus je luistert. Schakelen tussen de zeven modi doe je via een draaiknop op het basisstation of dus door die mode-knop op de RS195 zelf.

Vooraleer we het over die geluidsmodi hebben, toch even benadrukken dat ze compleet optioneel zijn. Je kan de RS195 perfect in een standaardmodus gebruiken zonder dat de klank aangepast wordt.

Waarvoor dienen nu de deze geluidsmodi (Sennheiser noemt ze “persoonlijke luisterprofielen”)? Mikpunt zijn in eerste instantie mensen die bepaalde frequenties minder goed horen. Gehoorschade kan immers heel specifieke frequenties treffen, waardoor bijvoorbeeld spraak in drukke soundtrack moeilijk te horen is. De RS195 biedt je zo zeven modi of profielen die telkens iets andere frequenties benadrukken.

Het effect is soms zelfs heel uitgesproken, bij andere wat subtieler – Sennheiser zelf suggereert dat je best gewoon alle modi doorloopt en kiest voor het profiel dat je zelf het best vindt. In de handleiding zal je geen uitgebreide uitleg vinden over wat er juist wordt aangepast.

De profielen testen kan natuurlijk, maar omdat ze zicht richten op verschillende soorten gehoor wat moeilijk in te schatten. Het effect is in elk geval wel merkbaar, dat klopt. We vermoeden ook dat ze voor heel wat mensen best effectief zijn. En niet alleen voor personen met gehoorproblemen.

,

Bij bepaalde filmsountracks is er inderdaad een onevenwicht tussen actiegeluiden en het dialoog, en dan kan het fijn zijn om met een van de modi aan de slag te gaan – zelfs al scheelt er niets aan je oren. De tuning van de RS195 is bovendien duidelijk afgestemd op films en tv, en voor muziek vonden we hem in de standaardmodus niet ideaal.

Neem nu als we luisteren naar ‘Little Broken Hearts’ van Norah Jones. Met het persoonlijke luisterprofiel met het muzieksymbooltje klinkt het net wat natuurlijker en evenwichtiger. Die op filmgerichte tuning blijkt ook bij het beluisteren van de Oblivion-soundtrack van M83, dat bol staat van machtige, dreigend klinkende synths en klassiekere stukken. Standaard klinkt het iets bass-heavy, met wat gebrek aan helderheid.

Bij films is de RS195-tuning helemaal op zijn plaats. Zwaardgevechten in Game of Thrones of de derde Hobbit-film zijn indrukwekkend, elke zwaardklief dat een harnas raakt komt hard aan. Bij 'Expendables 3' (met al onze favoriete actieacteurs uit onze jeugd) vliegen de kogels rond de oren en als er weer iets de lucht in vliegt – en dat is vaak – zit je op de voorste rij.

Hoewel de RS195 geen surroundmogelijkheden biedt (de goedkopere RS175 wel, trouwens), word je echt ondergedompeld in de actie.  Bij films die minder draaien rond dingen die “boem” doen, bewijst deze Sennheiser ook goed zijn kunnen. En je hebt, zoals gezegd, nog altijd die persoonlijke luisterprofielen waar je mee kan experimenteren.

Ook opmerken dat de draadloze overdracht via een eigen lossless Sennheiser-technologie gaat die opereert op 2,4 tot 2,48 GHz. Dat is een drukbezette frequentieband (onder meer gebruikt voor WiFi, Bluetooth en nog heel wat andere stoorbronnen), maar in onze 'drukke' testomgeving ervaarden we geen enkel hapering of storing.

,

De RS195 heeft niet de flexibiliteit van de RS220 qua uitgangen, maar evenaart wel de geluidskwaliteit van die iets oudere topper. Althans voor film en tv, qua muziek is de RS195 zeker zeer competent maar niet zo goed als een gelijkgeprijsde hifi-hoofdtelefoon. Maar die gaat natuurlijk niet draadloos zijn…

De namaaklederen oorkussens zitten heel gemakkelijk – al worden ze wel warm – en de hoofdtelefoon kan je urenlang aanhouden. Gebruik je hem zo, dan kan je al rekenen op een uitstekende klank. De toevoeging van de optionele geluidsmodi voor mensen met oorproblemen is slim gevonden en kunnen sommige mensen echt opnieuw van hun tv-avond laten genieten.

Kortom, de Sennheiser RS195 is een zeer comfortabele hoofdtelefoon die ideaal is voor het meepikken van een film zonder dat je omgeving verstoord of wakker wordt. Hij biedt een goede kwaliteit en toch wel een unieke eigenschap in de vorm van de persoonlijke luisterprofielen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.