Toon alles (8)
Eric  Beeckmans

Contrast en kleurprestaties

Laten we maar met de deur in huis vallen. Wie op zoek is naar een televisie voor thuisbioscoop doeleinden laat deze beter voorbij gaan. De XD80 lijdt onder een zeer zwakke zwartweergave die in een verduisterde omgeving te veel voor afleiding zorgt. In een gewone huiskamer-omgeving doet hij het dankzij een goede kleurweergave en degelijke helderheid een pak beter.

De televisie gebruikt een edge led achtergrondverlichting zonder segmenten, maar wel met globale dimming. Die dimming wordt gedeeltelijk aangestuurd door de Advanced Contrast Enhancer in de gevorderde beeldmenu’s en we raden aan om die altijd op de laagste stand te houden. Zonder deze instelling haalt de Sony met moeite een contrast van 700:1 in onze test, maar dat stijgt naar bijna 2800:1 wanneer je ze activeert. Zeker de moeite waard, al moet je er dan wel bijnemen dat je af en toe de beeldhelderheid wat ziet wisselen, vooral in donkere scenes en des te meer wanneer er ondertitels verschijnen. Het effect is gelukkig vrij beperkt, zodat het zelden stoort.

Sony’s kalibratie is erg goed. In de Cinema Pro beeldmode is de grijsschaal mooi neutraal maar kleurtemperatuur een tikje te warm. Die fout valt echter binnen de waarnemingsgrenzen dus je hoeft je er geen zorgen over te maken. De kleurweergave is uitstekend, al merken we wel dat groen en rood iets te intens zijn, vooral wanneer de kleuren sterk gesatureerd zijn. De fout dwaalt nipt rond de waarnemingsdrempel bij gewoon beeldmateriaal, rood en groen zien er dus iets intenser uit. Op zich geen probleem, zeker aangezien je de televisie toch best bij wat omgevingslicht gebruikt, wat de kleuren wat minder doet opvallen. Zo beperk je immers ook de impact van het zwakke contrast.

gerelateerde items