Beeld

Test: Sony KD-55XD8005

Het ‘Slice of Living’ design ziet er ook op XD80 erg goed uit. Het fijne kader, met de zilverkleurige accentlijn aan de zijkant illustreert nogmaals dat je ook in deze prijscategorie mooie toestellen kan vinden. De centrale voetplaat is een soliede steun, zonder het design een zwaarder uitzicht te geven. Alleen jammer dat dit geen draaivoet is. De XD80 ziet er met zijn slank profiel, hij is maar 44 mm dik onderaan, ongetwijfeld knap uit aan de muur.

Een HDMI-ingang, de Scart-ingang en de optische digitale audio-uitgang staan achteraan. Alle andere aansluitingen staan aan de zijkant, waaronder drie HDMI-ingangen en drie UBS-aansluitingen. Enkel HDMI 2 en 3 kunnen gebruikt worden voor Ultra HD bronnen, voor de beste resultaten configureer je ze dan in de instellingen (External Inputs, HDMI Signal format) op ‘Enhanced Format’.

Opgelet, het toestel gebruikt een extern voedingsblok, dat meet ongeveer 190x75x35 mm³. Het is vrij groot, afhankelijk van hoe en waar je de tv plaatst, moet je daar wat extra ruimte voor voorzien.

,

De XD80, die pas dit najaar geïntroduceerd is, draait net zoals het topmodel, de ZD9, op Android 6 (Marshmallow). Het toestel deelt ook het hardwareplatform met de ZD9, hij gebruikt een Mediatek MT5891, met een quad-core ARM Cortex-A53, Mali-T680 GPU, 2GB RAM en 15GB interne opslag. We kunnen onze ervaringen van de ZD9 dus perfect overnemen. Android loopt vlotter, maar het blijft een te kleine verbetering. In deze prijscategorie vinden we dat iets makkelijker te accepteren dan bij de ZD9.

Het beste onderdeel is Sony’s eigen ontwerp van de ‘Discovery’ balk, een menubalk die onderaan het scherm verschijnt en je snel en makkelijk toegang geeft tot allerlei functies, van tv tot apps, en ook rechtstreeks naar Netflix.

De afstandsbediening is in essentie dezelfde als de ZD9, alleen is ze iets minder luxueus uitgevoerd. Ook hier dezelfde voor-en nadelen. De layout is prima, maar de materiaalkeuze is minder. Het zachte rubberachtige materiaal en de knoppen die nauwelijks reliëf hebben, zorgen te regelmatig voor een foute toetsaanslag.

,

De XD80 is niet uitgerust met Sony’s X1-processor, daarvoor moet je naar de XD85-reeks gaan. In plaats daarvan gebruikt de XD80 4K X-Reality Pro. De resultaten blijven nog steeds uitstekend, zeker wat deinterlacing en detectie van framerates voor video en film betreft. Bij de ruisonderdrukking merk je veel beter dat de resultaten iets minder goed zijn, er blijft steeds wat ruis achter, zelfs in de hoogste stand. Reality Creation zorgt nog steeds voor een extra laagje scherpte zonder problemen in het beeld te veroorzaken.

Bewegingsscherpte is een van de zwakkere punten van de XD80. In snel bewegende scenes wordt er behoorlijk wat detail verdoezeld, en dat is via de Motionflow instellingen niet echt veel beter te maken. Je kan in de Custom instelling zelf kiezen om detailverbetering hoger te zetten, ten koste van wat lichtopbrengst, maar de meerwaarde is beperkt. Heb je een hekel aan schokkende panbeelden, kies dan voor de ‘vloeiend’ of ‘standaard’ instelling. Die hadden beide weinig last van beeldartefacten. 

,

Laten we maar met de deur in huis vallen. Wie op zoek is naar een televisie voor thuisbioscoop doeleinden laat deze beter voorbij gaan. De XD80 lijdt onder een zeer zwakke zwartweergave die in een verduisterde omgeving te veel voor afleiding zorgt. In een gewone huiskamer-omgeving doet hij het dankzij een goede kleurweergave en degelijke helderheid een pak beter.

De televisie gebruikt een edge led achtergrondverlichting zonder segmenten, maar wel met globale dimming. Die dimming wordt gedeeltelijk aangestuurd door de Advanced Contrast Enhancer in de gevorderde beeldmenu’s en we raden aan om die altijd op de laagste stand te houden. Zonder deze instelling haalt de Sony met moeite een contrast van 700:1 in onze test, maar dat stijgt naar bijna 2800:1 wanneer je ze activeert. Zeker de moeite waard, al moet je er dan wel bijnemen dat je af en toe de beeldhelderheid wat ziet wisselen, vooral in donkere scenes en des te meer wanneer er ondertitels verschijnen. Het effect is gelukkig vrij beperkt, zodat het zelden stoort.

Sony’s kalibratie is erg goed. In de Cinema Pro beeldmode is de grijsschaal mooi neutraal maar kleurtemperatuur een tikje te warm. Die fout valt echter binnen de waarnemingsgrenzen dus je hoeft je er geen zorgen over te maken. De kleurweergave is uitstekend, al merken we wel dat groen en rood iets te intens zijn, vooral wanneer de kleuren sterk gesatureerd zijn. De fout dwaalt nipt rond de waarnemingsdrempel bij gewoon beeldmateriaal, rood en groen zien er dus iets intenser uit. Op zich geen probleem, zeker aangezien je de televisie toch best bij wat omgevingslicht gebruikt, wat de kleuren wat minder doet opvallen. Zo beperk je immers ook de impact van het zwakke contrast.

,

Ook deze televisie is klaar voor HDR-beelden, maar met zijn zwakke contrast spreken we duidelijk beter over HDR-compatibiliteit, eerder dan echte HDR-weergave. De maximale lichtopbrengst zit rond de 381 nits, vrij typerend voor deze categorie. De kleurweergave is dan weer een pak beter, de XD80 levert 90% van het DCI-P3 palet, waarmee hij dan weer aan de leiding staat in deze categorie. Helaas, net zoals bij de LG UH850 weegt de zwakke zwartwaarde zwaar door in het beeld. Veel van de impact van HDR-beeld verdwijnt erdoor.

,

De geluidskwaliteit van deze Sony is goed, maar niet veel breder inzetbaar dan voor televisie en wat entertainment. Wie een betere basweergave wenst, kan de optionele subwoofer aankopen. Gezien hij beter dienst doet als gezinstelevisie, eerder dan als thuisbioscoop is dat geen probleem.

De ingebouwde tuner is klaar voor terrestriëel, satelliet en kabel, opnemen kan naar een externe harde schijf. De ingebouwde mediaspeler van Android kan ondertussen perfect om met al onze film- en geluidsbestanden. De speler heeft wel een zeer onhandige layout, wie veel van media geniet raden we aan om Kodi of Plex te installeren.

,

De KD-55XD8005 is een toestel met duidelijke compromissen. Een ronduit zwak contrast, en matige bewegingsscherpte zijn tere punten. Android TV, ondertussen op Marshmallow (Android 6) gebaseerd, biedt een degelijke interface, met voldoende toepassingen. De beeldverwerking en kleurweergave zijn zeer goed, en het toestel komt prima tot zijn recht bij typische woonkamer omstandigheden, en kleurrijke, heldere beelden. HDR-compatibiliteit krijg je er bij, voor echte HDR-prestaties moet je helaas in duurdere categorieën shoppen. We zouden deze Sony graag iets goedkoper zien, om hem competitiever te maken.

,

Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv

Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak

Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC, 2x v2.0a), 1x Scart, 1x composiet, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x v3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne

Extra’s: WiFi (802.11bgn) ingebouwd, Android TV, HDR, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, optionele draadloze subwoofer

Afmetingen: 1.231 x 769 x 262 mm (incl. voet)

Gewicht: 18,0 kg (incl. voet)

Verbruik: 93 / 0,5 watt (Energielabel A)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.