Toon alles (8)
Eric  Beeckmans

Android TV

Sony stapte vorig jaar over op Android TV, en dit nieuwe model draait voorlopig nog op exact dezelfde Android-versie (v5, Lollipop) als de toestellen van vorig jaar. Een korte navraag bij Sony leert dat de upgrade naar v6, Marshmallow, maar pas verwacht wordt in het najaar. Dat is vrij laat vinden we, maar anderzijds krijgen ook de 2015 toestellen die upgrade, wat dan weer mooi meegenomen is. Je zal in elk geval geen verschil in prestaties merken tussen bijvoorbeeld deze XD93 en de X90C van vorig jaar. Beide gebruiken immers dezelfde chipset (Mediatek MT5890, met een dual-core ARM Cortex-A17 en Mali-T264 GPU), en beschikken over dezelfde hoeveelheid ingebouwd geheugen (1,5GB RAM en 8GB interne opslag).

Android TV blijft dan ook een beetje onder onze verwachtingen presteren. Bij de opstart, zeker als je het toestel uit de stekker trok, moet je even geduld oefenen. En af en toe is de interface wat aarzelend. In de mediaspeler liep de tv uitzonderlijk zelfs vast. Dat zijn kinderziektes die we na een jaar aanwezigheid in de markt eigenlijk niet meer willen zien. Vorig jaar waren er ook wat problemen met het opnemen van de interne tuners naar een USB harde schijf, maar die zijn ondertussen van de baan.

Sony levert dit jaar geen touch-remote meer bij, we achten het geen groot verlies, die remote was niet erg handig. De gewone remote heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Naast een Netflix-toets prijkt er nu ook een Google Play-toets prominent in het midden. Bovendien is de remote nu ook voorzien van een ingebouwde microfoon die je kunt gebruiken voor zoekopdrachten. De excellente layout is verder ongewijzigd, enkel de materiaalkeuze is gewijzigd. De afstandsbediening gebruikt nu een rubberachtig bovenzijde, met toetsen die nauwelijks nog reliëf hebben. Dat is een erg ongelukkige keuze, bijvoorbeeld voor de d-pad. Wie het pijltje omhoog wil indrukken, drukt veel te gemakkelijk de toets ‘action menu’ in omdat je nauwelijks voelt dat je op een andere toets zit. De toetsen zijn bovendien veel harder dan die op het vorige model, dat zich veel vlotter en aangenamer toonde in gebruik.

gerelateerde items