Toon alles (8)
Eric  Beeckmans

Innovatieve edge led

Edge led-tv’s gebruiken een achtergrondverlichting waarbij de leds in de zijkant van het scherm zitten (onder en boven, of links en rechts). Een lichtgids-plaat verdeelt het licht van die leds zo uniform mogelijk over het hele scherm. Die opstelling laat erg slanke televisies toe, maar maakt het erg moeilijk om delen van het scherm te dimmen. Sony introduceert op dit model de Slim Backlight Drive. Die gebruikt twee lichtgids-platen in plaats van een. De leds staan links en rechts van het scherm opgesteld en kunnen in acht lijnen gedimd worden. Door het gebruik van twee lichtgidsen kan Sony het scherm verder ook in vier kolommen dimmen. In totaal goed voor 32 segmenten, een indrukwekkende prestatie voor een edge led tv. Maar zijn die 32 segmenten genoeg om de lokale contrastwaardes van een OLED of direct led te benaderen?

We zetten de XD93 in de Cinema Pro beeldinstelling, die de meest waarheidsgetrouwe beeldweergave garandeert. Als we ‘Automatisch lokaal Dimmen’ deactiveren, blijkt het contrast goed, ongeveer 2400:1. Voor de beste resultaten laat je lokaal dimmen best geactiveerd, de medium stand is prima. Het contrast, en vooral de zwartwaarde verbetert dan aanzienlijk. Maar echte content toont een meer wisselend beeld. Soms is het resultaat prima, maar soms blijkt dat het lokaal dimming algoritme van de Sony nog beter moet. Je ziet dan heel duidelijk dat delen van het beeld die donker mogen zijn, toch oplichten. De zwarte balken boven en onder bij een langspeelfilm variëren van diepzwart tot donkergrijs. Het algoritme vermijdt wel duidelijk dat individuele segmenten sterk opvallen, en vermijdt zo wel een zeer uitgesproken halo-effect. We vermoeden echter dat dit er mogelijk voor zorgt dat het algemene contrast soms wat daalt. En ondertitels zijn een echt probleem. Niet alleen doen die donkere scenes soms geweld aan, maar ook bij heel wat lichtere beelden, ziet het onderste deel van het scherm er duidelijk lichter uit. De kleuren krijgen dan een te lichte tint.

De kalibratie van de Sony is zoals gebruikelijk wel uitstekend.  Het kleurbereik is uitmuntend. De grijsschaal is zeer neutraal, met in de lichtste tinten een heel fijne cyaan tint, waar je in de praktijk niks van merkt. Wat ons wel opviel in echte beelden is dat de allerdonkerste tinten naar rood neigen. Soms geeft dat aanleiding tot een onnatuurlijke rode schijn in donker detail.

De uniformiteit van het scherm is goed, tenminste als je Automatisch lokaal dimmen geactiveerd laat. De zijkanten van het scherm zijn een tikje donkerder, ook iets waar we in de praktijk niks van merkten.

gerelateerde items