Toon alles (8)
Eric  Beeckmans

Klaar voor HDR?

Sony gebruikt een eigen logo ‘4K HDR’ om aan te tonen dat een tv HDR-compatibel is. Over de prestaties (kleurbereik, piek helderheid) wordt echter niets vermeld. Dankzij X-tended Dynamic Range Pro kan de Sony een erg hoge helderheid halen. Hij ‘leent’ dan als het ware vermogen van andere delen in het beeld die niet erg helder moeten zijn.

We meten een maximale helderheid van 1.163 nits, daarmee voldoet hij aan de hoogste eisen voor HDR-weergave. Bij een volledig wit scherm daalt de maximale piek wel naar 519 nits, wat ruim voldoende blijft. In de HDR-beeldmode haalt het scherm ook een uitstekend contrast, en degelijke zwartwaarde. Het kleurbereik lijkt ons iets beperkter. Het Triluminos-scherm haalt ongeveer 88% van de DCI-kleurruimte, wat te weinig is om eventueel voor het Ultra HD Premium logo van de UHD Alliance te kwalificeren (90% is vereist).

HDR-beeld ziet er bijzonder goed uit. Beelden uit Exodus, Gods and Kings, die vooral om helderheid vragen zijn indrukwekkend, net als andere demo-video’s die de schittering van de zon willen tonen.Maar de limieten van de Slim Backlight Drive laten zich ook duidelijk voelen bij HDR-beelden. Zodra je helder en donker moet combineren, valt onmiddellijk op dat de Slim Backlight Drive geen competitie is voor OLED of direct led met lokale dimming. Zeker in extreme gevallen zoals onze vuurwerk testbeelden is de nacht eerder een donkere valavond. Het lijkt erop dat het dimming algoritme dan te weinig speelruimte heeft omdat het scherm zoveel helderheid moet leveren.

gerelateerde items