De Z5 Premium is het laatste topmodel van Sony, Als je naar de winkel holt om hem te kopen, moet je wel oppassen dat je het juiste model er uitpikt. Er zijn immers meerdere Z5's.

Het prijskaartje helpt je op de weg: de Z5 Premium is immers aan 750 euro toch wat duurder dan de Z5 Performance en de 'gewone' Z5. De Performance van circa 700 euro heeft een scherm van 5 inch, de gewone editie van rond 600 euro eentje van 5,2 inch. Het tweetal toont op het scherm ook Full HD, niet 4K, en er zijn nog aardig wat verschillen onder de motorkap.

Het eerste wat opvalt als je de Z5 Premium vastneemt, is dat het toch een behoorlijk groot en zwaar toestel is. Hij voelt 'chunky' aan, want de 180 gram aan gewicht in combinatie met de dikkere randen laten hem merkbaar in de hand liggen. Een waarheid uit de hifi-wereld klopt hier ook: door het hogere gewicht en goede bouwkwaliteit, komt de Z5 Premium zeer solide en stevig over. Of dat ook zo is - de achterkant is uit glas, opnieuw - moet nog blijken. Hopelijk wel, want mobiele toestellen van Sony zijn doorgaans niet eenvoudig te repareren als je geconfronteerd wordt met een gebarsten scherm.

Een naar mijn gevoel enorm pluspunt is dat de Z5 Premium water- en stofdicht is. Die eigenschap hadden de meeste voorgaande Xperia-telefoons, door een veranderde koers bij Sony wordt die nu voorbehouden aan bepaalde modellen. Een gekke beslissing, gegeven dat steeds meer merken zorgen voor waterdichte behuizingen. Maar goed, de Z5 Premium overleeft dus probleemloos een aanvaring met een omgestoten glas, bijvoorbeeld.