Geluid

Test: TEAC NT-503DAB

Bij Teac is de Reference 500-lijn de top qua hifi in een compacte A4-vorm. Zo groot als een blad papier dus, al zijn ze natuurlijk wel wat dikker en zwaarder.

De voorbije jaren zagen we zo verschillende modellen met een ‘501’-etiket verschijnen, zoals de AX-501- versterker en UD-501- DAC. 

De Teac Reference 500-toestellen zijn naar hifi-normen relatief kleine apparaten, maar wel met een zeer goede bouwkwaliteit, zowel aan de binnen- als buitenkant. A

ls je het metalen design met zijn karakteristieke handvaten in één woord wil samenvatten, dan is ‘stoer’ wellicht het meest accuraat. Door hun vorm en afmetingen zijn deze Teacs interessante apparaten voor mensen die in de woonkamer een compacte maar hoogwaardige oplossing willen plaatsen.

Maar ook thuiswerkers die aan hun pc van zeer goede geluidskwaliteit willen genieten, kunnen deze Reference-lijn op hun verlanglijstje plaatsen. 

Als je dan bovendien slechts één apparaat op je bureau wil plaatsen, dan moet het wel de nieuwe NT-503 DAB zijn, zonder twijfel de veelzijdigste telg uit de Reference 500-lijn ooit.

Naast een DSD-compatibele DAC en hoofdtelefoonversterker, is het ook een netwerkspeler én een DAB-radio (deze laatste ontbreekt op de quasi-identieke NT-503). Oh ja, we waren bijna vergeten dat het muziekstreaming via Bluetooth aankan en de nodige pre-outs bezit (met optionele vaste uitgangsvolume) zodat je de NT-503DAB zowel kunt inzetten zowel voor je hooftelefoonplezier als onderdeel van een hifi-installatie met speakers. 

“Is er iets dat dit apparaat niet kan?”, vragen we ons al stilaan af. 

,

Teac claimt dat de sleutel tot een goede klank de DAC-chip is. En wat nog beter is, zijn twee DAC-chips. De NT-503DAB heeft zelfs een volledig dual-monaural-design, waarbij van begin tot einde de twee kanalen volledig gescheiden zijn.

Dat start bij de toroïdale transformators (die qua aarding ook geïsoleerd zijn van het digitale circuit) en gaat over bij de AK4490-chips van Asahi Kasei tot de analoge output-stage. Dat is overigens dezelfde DAC als in de eveneens dual-monaurale UD-503 die we eerder op de testbank legden.

Als je de NT-503DAB ziet staan, zou je niet denken dat het eveneens een netwerkspeler is. De gewoonlijke bediening die je voor die functie nodig hebt, valt in geen mijlen te bespeuren. Wil je muziek streamen over het netwerk, dan moet je via een app werken. Teac biedt zelf de Teac HR Remote-app aan, die voor Android verwarrend genoeg hernoemd werd naar Teac AVR Remote.

De app zal geen prijzen winnen voor mooiste design; op de Android- versie zie je soms zelfs cryptische foutboodschappen verschijnen als ‘Zie TV’ en snelkoppelingen naar AVR-audiomodi.

,

Op de test-NAS staan veel soorten hi-resbestanden, maar 11,2 MHz DSD missen we nog en hebben we niet loslaten op de DAC van de NT-503DAB. Los daarvan kunnen we wel stellen dat de bewering wel waarmaakt dat deze Teac alle audioformaten ondersteunt. 

We hebben vooral geluisterd via het netwerk over DLNA en met een iMac via USB als speler, en met eigen bestanden en Qobuz als bron. Maar ook Bluetooth vanaf een S7 Edge kwam aan bod. Werkte prima, al was zelfs met de aptX-codec op een goede hoofdtelefoon te horen dat de geluidskwaliteit minder is dan bij directe USB-streaming. 

De Teac produceert een warmer geluid zonder in te boeten aan detailvorming. Het is lichtjes donker, wat in combinatie met het niet onbegrensde vermogen van de hoofdtelefoonversterker niet een ideaal resultaat levert met de veeleisende Sennheiser HD 650. Dit is een beetje te dof.

Ook met de Mezze Classic 99 prefereren we de DAC-omzetting van de Chord Mojo. Halen we er echter een gevoeligere, iets analytischer hoofdtelefoon bij, zoals de AKG Q701, Grado RS2 of zelfs de verguisde Denon D7100, dan is de combinatie naar onze oren echt goed.

Bij hoge tonen hoor je niets artificieel en bij dynamische stukken brengt de Teac alle energie en veranderingen mooi over. Ook fijn was de combinatie met de Fostex TH-00-hoofdtelefoon, al was de klank niet geheel onverwacht wat baszwaar. De TN-503DAB doet muziek sowieso niet mager klinken en de Fostex-voorliefde voor vettere bassen speelt dan nog verder op.

,

Als we kritiek hebben op de NT-503DAB, dan is het op de Android-app. Maar gegeven dat je met die app wel verder kunt en kunt vervangen door gratis alternatieven, beschouwen we dat niet als een echte dealbreaker.

Zeker als je kijkt naar het rest van het plaatje. Teac rijdt met de NT-503DAB immers een bijna foutloos parcours. Het is een toestel met mogelijkheden zat en een zeer aangename klank die je nog (lichtjes) kunt manipuleren via de ingebouwde filters.

De compacte vorm is niet voor iedereen interessant en ook het prijskaartje lijkt wat fors, maar je ontvangt in ruil voor je centen wel een DAC/streamer/hoofdtelefoonversterker die je luistersessies aan de pc naar een zeer hoog niveau kan tillen. Als je hem maar matcht met de juiste hoofdtelefoon – maar dat is zo bij elke hoofdtelefoonversterker uit een hogere prijsklasse. 

Een uitgebreidere versie van deze review van de Teac NT-503DAB kun je lezen op HiFi.nl.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.