Toon alles (5)
Jamie Biesemans

Geen sub, toch diep

Er is geen aparte subwoofer bij de YAS-105, al heb je wel de optie om er later eentje toe te voegen. Achteraan de soundbar is er een uitgang voorzien om een active sub te verbinden.

Maar het is zeker geen verplichting om een extra subwoofer toe te voegen, want de YAS-105 produceert zo ook wel meer laag dan je zou verwachten. Er gaan aardig wat mensen zijn met kleinere tv’s (en dus wellicht veel slechter geluid) die een compacte soundbar zoals deze overwegen. Zij zullen meteen een enorme verbetering merken qua detail en dynamiek.

Om de YAS-105 op de proef te stellen, haalde ik de schijf van ‘Kingsman’ boven. Als vette knipoog naar alles wat James Bond is, graait deze geinige Colin Firth-film rijkelijk in de zak van Hollywood-clichés. Te beginnen bij de orkestrale emo-soundtrack die regelmatig wordt afgewisseld met toppers van Dizzee Rascal & Armand van Helden, Dire Straits en Bryan Ferry.

Puur in termen van dynamiek en verbetering krijg ik met de YAS-105 bij het bekijken een veel betere klank dan verwacht. Zeker qua laag bij explosies heb je toch behoorlijk wat impact, en tijdens de Londense achtervolgingsscène (in achteruit!) wordt de spanning van het moment echt overgebracht.

In de ‘Surround’ modus klinkt hij iets ruimtelijker dan in ‘Stereo’, maar daar zit je wel tegen de grenzen van wat een kleine soundbar met slechts twee kanalen zoals deze kan. Met pakweg een ‘projecterende’ YSP-soundbar van Yamaha gaat het surroundgevoel pakkender zijn, maar dan ben je wel wat meer centen kwijt. Het vermogen van de YAS-105 is voldoende om luid te spelen zonder vervorming en een middelgrote kamer te vullen.

gerelateerde items